RECICLEM L'OLI USAT 

A l’Escola Josep Pla ens hem proposat facilitar el reciclatge de l’oli domèstic a partir de quatre raons fonamentals: l’educació ambiental, l’estalvi a la depuració d’aigua, la transformació de l’oli usat a biocombustible i la creació de nous llocs de treball. El sistema és força senzill, net i còmode: L’alumne rep a l’escola una ampolla “Claki” per a la recollida d’oli de cuina domèstic, amb una boca ampla i de material resistent, juntament amb una informació.

L’ampolla plena d’oli es porta ben tancada a l’escola, al contenidor específic per aquestes ampolles, el dia i hora indicat, i a canvi rep una nova ampolla buida. Una entitat social col·laboradora s’encarrega del buidatge dels contenidors, del transport de les ampolles plenes, de la gestió de l’oli, del rentat de les ampolles i del seu retorn a l’escola una vegada ben netes, per ser reutilitzades. L’oli recollit es recupera per a la seva utilització com a biocombustible.

Tots hi tenim molt a dir i fer. Un sol gest al passar l’oli de la paella al “Claki” i evitar que aquest vagi a la xarxa de clavegueram i en definitiva a la Planta Depuradora genera un bon conjunt de beneficis al Medi Ambient.

RECICLEM EL PAPER

Els avantatges mediambientals de reciclar paper i cartró són molt diverses. Per cada tona de paper que es recull i es recicla s'estalvien dos metres cúbics d'abocador, 140 litres de petroli, 50.000 litres d'aigua i l'emissió de 900 quilos de diòxid de carboni (CO2), un dels gasos d'efecte hivernacle causant del canvi climàtic.

ELS 3 PORQUETS I EL LLOP ESCAMPABROSSA

D'altra banda, cal no oblidar que el reciclatge és la tercera opció en importància de les famoses 3R, cal incidir en la reducció o l'estalvi en l'ús del paper i el cartró, així com en la seva reutilització. En primer lloc, cal utilitzar productes de paper només quan sigui necessari, aprofitant-los al màxim. Per exemple, es poden evitar els embalatges innecessaris o recarregats, els folis es poden utilitzar per ambdues cares, i sempre que es pugui, evitar imprimir documents que es puguin consultar a l'ordinador, reutilitzar els papers de regal, i les bosses de paper poden servir per emmagatzemar les restes de paper i cartró.

RECICLEM EL PLÀSTIC

El plàstic és un dels productes més utilitzats en el món, l'utilitzem per envasar productes de consum, per carregar les nostres compres amb targetes de crèdit, per portar el menjar i la beguda, per a construir les joguines i fins i tot fer la nostra roba. Hi ha més de 10.000 tipus diferents de plàstics en el món i pot ser barrejat amb altres elements, tants que, els seus usos són il·limitats.

El plàstic representa fins a un 10% del nostre flux total de residus, i es compon principalment del petroli, un recurs no renovable. Així que quan més petroli cremem per fabricar nous productes plàstics, més gasos d'efecte hivernacle que s'alliberen en l'aire. Només el 5% de tot el plàstic es recicla, per això necessitem impulsar més les pràctiques de reciclatge de plàstic en la nostra vida quotidiana, i des de ben petits. Si reciclem tots els nostres plàstics, podríem reduir el nostre consum de petroli i estalviar un 25% del nostre espai en els abocadors.

Redueix les emissions de gasos d'efecte hivernacle Pot ser utilitzat per fer joguines, els bancs del parc, peces de cotxes, tubs de drenatge, el farcit per coixins i jaquetes... El negoci de reciclatge de plàstic crea més de 300.000 llocs de treball en el món. En reciclar el plàstic es poden crear milions de nous productes útils.